S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Volkstaal

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

Kijk in de bek van het volk, dat was de oproep van dichter Bertolt Brecht. Hij begreep dat gewone mensen de realiteit op een spitante en heldere manier onder woorden brengen. En daar wilde hij van leren. Hoe dichter bij de mensen, hoe frisser onze taal.

Enkele voorbeelden: De mensen van de Brusselse gemeente Molenbeek noemen burgemeester Philippe Moureaux een ’gérant de supermarché’, die zijn boetiek laat draaien zonder iets fundamenteels te doen aan huisvesting, werk... ’Senator Blair’ drukt perfect uit dat de Britse socialistische premier Tony Blair het schoothondje is van de Amerikaanse president George W. Bush.

Het is onzin dat de creatie van taal voorbehouden is aan geletterden. Kijk maar naar de nieuwste consumentenelektronica: de mensen bedenken zelf de SMS-taal voor hun GSM’s, of de telegramstijl van de chatboxen. Daar wordt nieuwe taal gemaakt.

LEES VERDER: Free speech // Vuilbak // Naar de kern // Koeterwaals // Olifant in het salon // Mentaal gif // Volkstaal // Tegen de sluiting // Levend bewijs // Taal van bevrijding // Mythevorming // Oogkleppen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License