S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Naar de kern

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

Het kapitalistische systeem vindt zichzelf evident. Het doet alsof het de meest natuurlijke zaak ter wereld is, een maatschappelijk stelsel dat altijd en overal bestaat en zal bestaan. De dominante taal dient om die schijn op te houden ťn om te verstoppen hoe dit systeem echt in elkaar zit.

Bekende trucs zijn:

-  de omkering: woorden kunnen de wereld op zijn kop zetten. De Amerikanen in Irak nemen krijgsgevangenen, maar het Irakese leger maakt gijzelaars.

-  de verbloeming: oorlog heet vredesmissie of politioneel optreden, en slachtoffers zijn toevallige schade (collateral damage). De vijand begaat bewust wreedheden, wij onopzettelijke blunders. De hold-up op de armste economieŽn van de Derde Wereld of Oost-Europa wordt verpakt als Structurele Aanpassing, een uitvinding van de Wereldbank. Ook al worden de sociale voorzieningen vernield, die landen worden wel ’emerging markets’ (opkomende markten) genoemd.

-  psychologische labels: voorkomen dat je gebeurtenissen structureel moet verklaren. Racistische moorden worden systematisch toegeschreven aan gekken, zwakzinnigen of depressievelingen. Staatscriminelen zoals Hitler worden voorgesteld als psychopaat, Bush als een religieuze fanaat. Maar als Bush verdwijnt, worden de VS dan de vriend van de rest van de wereld?

-  het mistgordijn: kapitalisme en imperialisme worden door honderden andere woorden vervangen: internationale gemeenschap, globalisering, vrije markt, markteconomie, neoliberalisme, democratie, modernisme, postmodernisme, vrije wereld, risicomaatschappij, aandeelhoudersdemocratie, ...

LEES VERDER: Free speech // Vuilbak // Naar de kern // Koeterwaals // Olifant in het salon // Mentaal gif // Volkstaal // Tegen de sluiting // Levend bewijs // Taal van bevrijding // Mythevorming // Oogkleppen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License