S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Olifant in het salon

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

De New-Yorkse professor Bertell Ollman kleedt dit bestel graag met humor uit. Hij bedacht het gezelschapsspel Class Struggle en schreef How to Take an Exam ... And Remake the World, over het onderwijssysteem.

Ollman over globalisering: "Hoe verberg je een olifant in je salon? Dat is het hoofdprobleem van de kapitalisten. Het kapitalisme is alomtegenwoordig en heeft een zeer grote impact op ons dagelijkse leven. De gevolgen zijn nefast: broeikaseffect, kloof tussen Noord en Zuid, ... Het wordt hoe langer hoe moeilijker dat allemaal te verdedigen. Maar hoe moet je iets dat zo groot is wegsteken? Door er een andere label voor te verzinnen."

Gérard Duménil zag het als volgt: "In de jaren ’70 zag het één procent rijkste Amerikanen zijn rijkdom verminderen: daling van de winstvoeten, recessie, hoge inflatie. Om dat te counteren, startte het neoliberale offensief. Het neoliberalisme is een winstmachine. Het is een antwoord op twee uitdagingen: de crisis van de jaren ’70 en het feit dat de VS hun machtspositie niet wilden verliezen." (Citaten uit: Colloquium over globalisering, Geneve)

LEES VERDER: Free speech // Vuilbak // Naar de kern // Koeterwaals // Olifant in het salon // Mentaal gif // Volkstaal // Tegen de sluiting // Levend bewijs // Taal van bevrijding // Mythevorming // Oogkleppen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License