S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Gegevens kruisen

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Aan schaduwzones geen gebrek in deze maatschappij. Des te meer gekonkelfoes in elitaire clubs en onderhandse contracten. Zo bekeken, lijken veel praktijken gedoemd om eeuwig geheim te blijven. Nochtans verzamelen nogal wat onderzoekers stelselmatig wat beschikbaar is. Na een tijd leggen ze wél relaties bloot die discreet moesten blijven.

Geoffrey Geuens specialiseert zich in de carrières van eigenaars van multinationale bedrijven. Hij legt een dubbele databank aan. In één lijst zitten namen van beheerders. Ze zijn te vinden in de jaarverslagen van die bedrijven. Een tweede lijst bevat de bestuursleden van selecte clubs en think tanks die de politiek van de staten beïnvloeden. Wat blijkt nu: overal kom je dezelfde namen tegen. Geuens besluit dan ook dat de grote namen van de bedrijfswereld, de staat en de media voor dezelfde belangen samenwerken.

Een ander voorbeeld: het Belgisch leger opereert volgens internationale akkoorden, die vaak top secret zijn. Maar het pakt ook graag uit met verwezenlijkingen. Indymedia.be hield in de gaten wat de Belgische marine samen met de Amerikaanse kustwacht in de Caribische Zee uitvoerde. In april 2002 was er de staatsgreep tegen president Chavez van Venezuela. We wisten dat de Amerikaanse marine de putschisten steunde. Daarom stelden we de vraag naar mogelijke medeplichtigheid van de Belgische marine. Daarop werd defensieminister Flahaut ondervraagd in het parlement. Flahaut antwoordde naast de kwestie en weigerde de tekst van een militair akkoord met de VS publiek te maken.

LEES VERDER: Hoe het begint // De dubbele tong van Philips // Afbakenen // Green Guerillas // Praten met mensen // Volkskenners // Correspondenten // Data-bases // Overheidsdocumenten // Internet als bron // Bronnenkritiek // Alternatieve media // Tonnen papier // Gegevens kruisen // Business-bivak // Met de computer //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License