De noodzaak een onderzoek te starten, dringt zich op allerlei manieren op: je krijgt een tip, je bent verontwaardigd over een nieuwsfeit, de actualiteit roept om meer informatie of je wil actievoerders steunen of wanpraktijken aan de kaak stellen. Enkele voorbeelden:
Toen de NAVO-bondgenoten Joegoslavië bombardeerden, dropten ze ook projectielen met verarmd uranium. Journalisten zoals Frédéric Loore en Michel Collon onderzochten de gevolgen. Hun informatie hielp de vredesbeweging maar vooral de protestacties van mensen - onder wie ook militairen - die door het uranium besmet waren.
De Sabena-piloten doorzochten begin 2001 de boeken van de luchtvaartmaatschappij en ontdekten dat hun bedrijf werd leeggemolken door de privé-aandeelhouder Swissair, terwijl de Belgische staat liet begaan. Het dossier van de piloten sterkte de actie van het gezamenlijke personeel tegen het faillissement van Sabena.
Op kerstdag 1995 fotografeerde een dokwerker in Antwerpen het lijk van een onbekende verstekeling, in een schip met cacao. Een slachtoffer van Fort Europa. De foto was te zien op solidariteitsacties met andere verstekelingen en clandestiene inwijkelingen. De foto was ook de aanzet voor een boek dat de moeizame zoektocht in Afrika beschreef naar de familie van de onbekende dode.
Alternatieve media ontdekten dat de Amerikaanse zakenman Prescot Bush in de jaren ’30 en ’40 de nazi-partij van Hitler financierde. Prescot is de grootvader van George W. Bush. De appel valt niet ver van de boom.
LEES VERDER: Hoe het begint // De dubbele tong van Philips // Afbakenen // Green Guerillas // Praten met mensen // Volkskenners // Correspondenten // Data-bases // Overheidsdocumenten // Internet als bron // Bronnenkritiek // Alternatieve media // Tonnen papier // Gegevens kruisen // Business-bivak // Met de computer //
|