Gelukkig staan er veel onthullende documenten op het internet. Dat ondervonden journalisten die de rol van de geheime diensten onderzochten, na de aanslagen van 11 september 2001.
De Duitse journalist Mathias Bröckers publiceerde een lange reeks artikels over 11 september in het webzine Telepolis, die hij later bundelde in een boek.
Bröckers: "Ik hoefde geen slappe hoed of tulband op te zetten om naar clandestiene afspraken te gaan. Ik moest alleen dagelijks twee keer googelen." (In: Verschwörungen, Verschwörungstheorien und die Geheimnisse des 11.9) Bröckers stelt het wel wat té eenvoudig voor. De webvlooier Google helpt inderdaad, maar een onderzoeker moet toch vooral hard en systematisch zoeken.
De Belgische journalist Peter Franssen begon ’from scratch’, met niet meer dan een hypothese. Die luidde: "11/9 was waarschijnlijk onmogelijk geweest als inlichtingendiensten en militairen niet op zijn minst passief hadden meegewerkt." Die stelling toetste Franssen nadien aan vele tientallen bronnen. "99% van mijn materiaal staat op internet", zegt hij. "Ik heb 400 bronnen gebruikt, waarvan 350 mainstream-media of officiële bronnen."
Alternatieve bronnen zijn niet minderwaardig. Maar voor dit onderzoek waren bronnen, die dicht bij het leger en de geheime diensten stonden, het betrouwbaarst. Franssen: "Een voorbeeld: William Arkin van de LA Times is rechts. Maar hij kent mensen in de kern van het Pentagon en brengt daarover degelijke informatie. Betogers weten ook beter wat er gebeurt dan een journalist ver weg op zijn redactie."
Hoe verwerk je efficiënt zo’n berg informatie? Franssen: "Als je teksten screent of diagonaal leest, kan je snel uitmaken welke er interessant zijn en welke niet. Een belangrijk criterium: een tekst mét verwijzingen naar andere bronnen is nuttiger dan een zonder."
LEES VERDER: Hoe het begint // De dubbele tong van Philips // Afbakenen // Green Guerillas // Praten met mensen // Volkskenners // Correspondenten // Data-bases // Overheidsdocumenten // Internet als bron // Bronnenkritiek // Alternatieve media // Tonnen papier // Gegevens kruisen // Business-bivak // Met de computer //
|