S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Oude mythe

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

De mythe van de Simba’s (leeuwen) uit Congo is in het geheugen van de Belgen gebrand. In 1964 drongen ze "naakt en gedrogeerd" op naar Stanleystad (nu Kisangani). De Simba’s waanden zich onkwetsbaar voor kogels; ze boezemden hun vijanden een vreselijke angst in.

BelgiŽ ondersteunde een huurlingenleger en stuurde paracommando’s om de opstand van de Simba’s neer te slaan. Vele duizenden zijn door dat neokoloniale leger vermoord. In feite vochten ze voor Congo’s onafhankelijkheid. Ze waren volgelingen van Patrice Lumumba, Congo’s eerste premier, die begin 1961 met Belgische medeplichtigheid was vermoord.

De politieke erfgenamen van de Simba’s (en Lumumba) zijn de Mayi-Mayi. Zij hebben de laatste jaren in Oost-Congo gevochten tegen bezettingstroepen uit Rwanda, Oeganda en Boeroendi.

LEES VERDER: Shit happens? // Politieke hooligans // Zelfontketende spiraal // Kolonisatie // Fotobijschrift // Context meegeven // Saddam valt // Ketters // ’Spontane volksopstand’ // Oude mythe // Islam-recuperatie // Van Abraham tot Arafat // MERIP: modern conflict // VN: kolonialisme //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License