S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Kolonisatie

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

De oorsprong van de oorlog vind je in de alternatieve en in de Arabische media. Het begon kort voor 1900. Toen ontstond het zionisme als reactie op het antisemitisme dat in die periode sterk opkwam in Europa. Het zionisme, sterk beÔnvloed door nationalistische en Europese koloniale ideeŽn, maakte van IsraŽl het beloofde land (tussen de Middellandse Zee en de Eufraat, in de IsraŽlische vlag gesymboliseerd door de horizontale lijnen).

Vanaf 1917 mochten de zionisten van de Britten Palestina koloniseren. Op dat ogenblik was amper twee procent van de bevolking in Palestina joods. Pas tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust vond het zionisme op grotere schaal ingang in de joodse gemeenschappen overal ter wereld. Dan begon de massale kolonisatie van Palestina. Ze duurt vandaag nog steeds voort.

De media laten die context meestal weg. Het lijkt of het IsraŽlisch- Palestijns conflict pas onlangs is begonnen, alsof IsraŽl zich verdedigt tegen Palestijns terrorisme. De media praten niet over de IsraŽlische bezetting. En de publieke opinie ziet een momentopname waarin IsraŽl de slachtofferrol speelt. Het toppunt is: wie met de VN-resoluties in de hand toont dat IsraŽl totaal illegaal handelt - onder meer omdat het Palestijns territorium bezet -, wordt uitgemaakt voor antisemiet.

LEES VERDER: Shit happens? // Politieke hooligans // Zelfontketende spiraal // Kolonisatie // Fotobijschrift // Context meegeven // Saddam valt // Ketters // ’Spontane volksopstand’ // Oude mythe // Islam-recuperatie // Van Abraham tot Arafat // MERIP: modern conflict // VN: kolonialisme //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License