S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Politieke hooligans

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

Elke zeven seconden sterft een kind van de honger, elke vier uur wordt er iemand blind door een gebrek aan vitamine-A en dagelijks gaan 100.000 mensen dood van armoede. De 400 rijksten bezitten meer dan de 3 miljard armsten samen. Deze ongelooflijke onrechtvaardigheid zou het voornaamste nieuws van elke dag moeten zijn. Jammer genoeg vergeten de media dat verhaal.

Tegen die onrechtvaardigheid komen de antiglobalisten op straat. Maar in Praag, Genua, Brussel en Evian-Genève werden de massale protesten herleid tot berichten over gewelddadige betogingen. Toen antiglobalisten eens op de Belgische televisie mochten komen, toonde de intro gewelddadige scènes uit Göteborg en zei de commentator: "Hier zijn ze dan, de politieke hooligans." Maanden voor de acties in Praag dreunden de Tsjechische media dat er terroristen kwamen betogen. Ze schiepen een ware psychose. Bijna 30.000 mensen ontvluchtten de stad uit vrees voor incidenten.

Indymedia ontstond in Seattle om te vertellen waarom duizenden mensen nu écht betoogden. De voorspelling dat de mainstream-media enkel sensatie zouden tonen, kwam uit. In Praag maakte Indymedia een krant in het Tsjechisch voor de lokale bevolking. Zo vernamen de mensen tenminste wat de andersglobalisten in Praag kwamen doen.

LEES VERDER: Shit happens? // Politieke hooligans // Zelfontketende spiraal // Kolonisatie // Fotobijschrift // Context meegeven // Saddam valt // Ketters // ’Spontane volksopstand’ // Oude mythe // Islam-recuperatie // Van Abraham tot Arafat // MERIP: modern conflict // VN: kolonialisme //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License