S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

’Spontane volksopstand’

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

De mainstream-media kijken sinds jaren met minachting naar Venezuela. Ze noemen president Chavez een populistisch dictator, maar ze weigeren te vermelden dat de gewone Venezolanen meedoen aan Chavez’ democratie- van-onderop. In april 2002 pasten ze hun tunnelvisie toe op de mislukte staatsgreep tegen Hugo Chavez. Chavez was verdreven na een spontane volksopstand, zeiden ze. Maar wat aan die opstand voorafging, bleef buiten beeld. En ook dat het hoegenaamd geen volksopstand was.

De film The Revolution will not be Televised reconstrueert treffend wat er echt gebeurde.

Op dinsdag 9 april 2002 geeft een generaal het sein voor de staatsgreep, in een gecodeerde boodschap op een commercieel tv-station. De media zitten van bij het begin in het complot.

Twee dagen later betogen middenklasse en bourgeoisie in Caracas. Het is de climax van hun staking tegen de hervorming van de staatsoliemaatschappij. President Chavez had corrupte petroleumpatroons aan de kant geschoven. Hij wilde de petroleuminkomsten tegen de armoede gebruiken.

Aan Miraflores, het presidentiŽle paleis, dreigt die donderdag een botsing met Chavez-aanhangers. Die aanhangers worden door sluipschutters onder vuur genomen, waarop ze terugschieten.

Welke beelden gingen de wereld rond? Alleen die van schutters uit het Chavez-kamp. Het lijkt of zij meedogenloos in de menigte schoten, maar in werkelijkheid stonden ze op een brug waaronder niemand liep en schoten ze op individuele sluipschutters. De media gebruikten beeldmanipulatie van de zuiverste soort, tegen Chavez.

Die nacht brengen opstandige militairen Pedro Carmona, baas van de Venezolaanse patroons, aan de macht. De commerciŽle media kondigen een Zero-Chavez-norm af: geen woord meer over Hugo Chavez!

Maar Chavez doet geen afstand van het presidentschap, en inwoners van Caracas blijven betogen. Zij omsingelen ’s vrijdags Miraflores. Chaveztrouwe militairen komen in het paleis in actie. De commerciŽle tv-stations tonen die ontwikkeling geen fractie van een seconde. Uiteindelijk wijken de putschisten en zaterdagnacht komt Chavez triomfantelijk terug.

Diezelfde nacht schuimt Christophe van Indymedia.be het Internet af en vindt voldoende alternatief nieuws over de coup. Maar zijn analyse staat zo haaks op alle mediavertelsels dat velen hem eerst niet willen geloven. Zo’n invloed hebben de media. ’s Zondags wordt het nieuws bevestigd: Chavez wordt voorlopig geen tweede Allende, dankzij de steun van het volk.

LEES VERDER: Shit happens? // Politieke hooligans // Zelfontketende spiraal // Kolonisatie // Fotobijschrift // Context meegeven // Saddam valt // Ketters // ’Spontane volksopstand’ // Oude mythe // Islam-recuperatie // Van Abraham tot Arafat // MERIP: modern conflict // VN: kolonialisme //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License