S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Zelfontketende spiraal

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

Begin april 2002 trok het IsraŽlische leger de Palestijnse gebieden binnen. Het conflict tussen de Palestijnen en IsraŽl werd voorpaginanieuws. Vrij Nederland titelde: Behalve Sharon is ook Arafat onderhevig aan een zware vorm van regressie (6 april 2002). Anders gezegd: er staan twee gekken tegenover elkaar. De krant De Morgen had het over een zelfontketende spiraal van geweld. Of: het geweld komt uit het niets.

Op de televisie leek het pure waanzin. Het IsraŽlische leger maakte hele steden met de grond gelijk. Zelfmoordcommando’s bliezen zichzelf op en namen tientallen IsraŽli’s mee in de dood. IsraŽl, zo luidde het, slaat terug tegen de Palestijnse terreur.

Na een nieuwe zelfmoordaanslag in mei zegde een BBC-anchor: "Het offensief van IsraŽl had tot doel de zelfmoordaanslagen te stoppen, maar kon ze enkel vertragen." (BBCWorld, 19 mei 2002). Volgens een BBC-correspondent ter plaatse hadden ’de extremisten’ gemeld dat ze een oproep van de Arabische landen om de zelfmoordaanslagen te staken, zouden negeren.

Waarom is er oorlog in Palestina? Uit de media valt dat onmogelijk op te maken. Het lijkt een conflict tussen fanatici. In het beste geval hoor je dat er ook IsraŽlische fanatici zijn.

LEES VERDER: Shit happens? // Politieke hooligans // Zelfontketende spiraal // Kolonisatie // Fotobijschrift // Context meegeven // Saddam valt // Ketters // ’Spontane volksopstand’ // Oude mythe // Islam-recuperatie // Van Abraham tot Arafat // MERIP: modern conflict // VN: kolonialisme //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License