S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Fotoreportage

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

Alternatieve media kunnen de geëngageerde fotoreportage in ere herstellen. Foto’s illustreren actieverslagen. Vaak verschijnen ze apart, los van de geschreven reportages. Maar alternatieve publicaties zouden erbij winnen wanneer foto’s en teksten op elkaar afgestemd zouden zijn.

Media-activisten bereiken betere resultaten wanneer ze reportages in groep voorbereiden en uitvoeren. Als je collectief opereert, behoud je overzicht en inzicht. Dat is belangrijk om te bepalen wat je beelden moeten vertellen.

Een voorbeeld: toen de G8 in juli 2001 in Genua vergaderde, protesteerden op zeker ogenblik zo’n 200.000 mensen in de stad. Een fotograaf die dan beseft dat dit de grootste antiglobalistische manifestatie ooit is, zal de indrukwekkende omvang van het protest trachten te vatten, liever dan de sensatie in de marge.

In Praag (september 2000) misten veel media-activisten de hoofdzaak. Drie grote betogingen probeerden de jaarvergadering van het Internationaal Muntfonds en de Wereldbank te saboteren. De meeste media-activisten volgden de Blue March. Die vocht fel met de Praagse Robocops. De Pink March geraakte echter tot aan de voet van het congresgebouw, zodat IMF en WB hun vergadering moesten stilleggen. Jammer genoeg had een minderheid van de aanwezige media-activisten daar aandacht voor.

Sabena was de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die door haar eigen overheid in mootjes werd gehakt en geprivatiseerd. Daardoor gingen 13.000 arbeidsplaatsen verloren. Het voltallige personeel vocht tegen de sluiting, arbeiders samen met hoogopgeleide piloten. Dat was uniek. Het leverde bijzondere foto’s op.

Een ander fototopic was de houding van bepaalde vakbondskaders. Op een gegeven moment maanden ze Sabenabetogers aan tot kalmte vanop een overvalwagen van de oproerpolitie, terwijl de betogers het luchthavengebouw wilden gaan bezetten.

LEES VERDER: Van SMS naar kort bericht // Feitenverslag // Begrijpelijke taal // Drempels overwinnen // Schrijfplan // Humor // Storytelling // Weblogs // Web-writing // Clichés // Fotoreportage // Fotocommunicatie // Class war // Fototaboes // Kleine televisie // Beeldverhalen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License