S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Clichés

 

gepubliceerd: 30.05.2004 // laatste update: 30.05.2004

Tijdens de protesten tegen de Europese top van Laken, in december 2001, plande het weekblad Trends een artikel over de tegenbeweging. Activisten wilden het kasteel van Laken blokkeren, waar de EU-top plaatsvond. Met de fotograaf bespraken we hoe hij foto’s met een meerwaarde kon maken. We beslisten het kasteel als achtergrond te nemen. Verloren moeite. Het weekblad publiceerde clichébeelden van antiglobalisten.

Cliché is troef in de mainstream-kranten. Kranten bezuinigen op onkosten. Goede infografieken zijn schaars. Foto’s komen vaak uit het archief of van het persbureau. Een artikel over jeugdcriminaliteit? Daar past een foto van graffiti bij. Een artikel over migranten? Trek het blik ’hoofddoeken’ maar open! Dooddoeners versterken de boodschap van de tekst.

Fotografen zijn verplicht in dat circus mee te draaien. Ze verdienen steeds minder, maar moeten wel in dure apparatuur investeren. Freelancefotografen haspelen om den brode vier of vijf opdrachten per dag af. Daardoor is het voor hen bijzonder moeilijk om in elk onderwerp evenveel ziel te leggen.

LEES VERDER: Van SMS naar kort bericht // Feitenverslag // Begrijpelijke taal // Drempels overwinnen // Schrijfplan // Humor // Storytelling // Weblogs // Web-writing // Clichés // Fotoreportage // Fotocommunicatie // Class war // Fototaboes // Kleine televisie // Beeldverhalen //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License