S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

Campagnes

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

De mainstream-media tonen niet alleen passief hun voorkeur voor de vrienden van hun eigen kamp. Ze voeren ook actief propagandacampagnes tegen vijanden van de elite. De filters van het Propaganda-Model versterken het effect van zulke campagnes. De boodschap gaat, zonder tegenspraak of nuance, unilateraal richting publieke opinie.

Perslekken, onderzoeksrapporten en officiële communiqués dikken die aan tot hele nieuwsdossiers. En dan gaat de bal aan het rollen. Een medium pikt het dossier op, een ander volgt en het verhaal krijgt nieuwswaarde door verwantschap. Dat wil zeggen: nieuws is wat de media op dat ogenblik tot nieuws uitroepen.

Wat is er allemaal niet over Dyab Abou Jahjah en de Arabisch-Europese Liga (AEL) verteld? Dyab trad in 2000 naar voren als de zelfbewuste spreekbuis van een nieuwe generatie allochtone Belgische jongeren. Binnen de kortste keren haalden Dyab en de AEL zich de haat van de Belgische bourgeoisie op de hals. En de smeercampagne kon beginnen.

Najaar 2002 vormde zijn organisatie zogenaamde burgerpatrouilles die de straat opgingen om jongeren over hun rechten te informeren en te zien of ze niet racistisch behandeld werden door de politie. Maar de media stelden de patrouilles haast ogenblikkelijk voor als teams die de confrontatie zochten met politieagenten. Een fotograaf die een patrouille (én een reportageteam van Indymedia.be) vergezelde, nam achteraf half vloekend afscheid: "Ik heb geen foto van incidenten."

De anti-AEL-sfeer was al veel vroeger gezet. De vraag of dat georkestreerd gebeurde, blijft onbeantwoord. Gaandeweg gingen staat en media Dyab Abou Jahjah en de AEL demoniseren. Voorjaar 2002 kwamen Belgen van Marokkaanse origine massaal op straat uit solidariteit met de Palestijnse zaak. Bij die gelegenheid kreeg Dyab het label van "rellenmanager" opgeplakt na een manifestatie die rustig was verlopen.

Naar aanleiding van de burgerpatrouilles verklaarde premier Verhofstadt in het parlement: "De AEL wil de politie uit de wijken houden om criminelen te beschermen." Niemand vroeg of de premier stond te liegen. Toen er eind november 2002 na een racistische moord zware incidenten uitbraken in een voorstad van Antwerpen en Dyab de gemoederen probeerde te bedaren, werd hij als aanstoker gebrandmerkt, opgepakt en vijf dagen vastgehouden.

LEES VERDER: Twee maten // Oorlogsgruwel // Campagnes // Ten oorlog //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License