S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Propaganda-machine
-  Filter 1: Eigendom
-  Gigantjes
-  Filter 2: Advertenties
-  Filter 3: Sourcing the media
-  Hearts and minds
-  Filter 4: FLAK
-  Filter 5: Anti-communisme
-  Factor 6: Ten oorlog

 
 

Oorlogsgruwel

 

gepubliceerd: 27.05.2004 // laatste update: 27.05.2004

 

Iedereen is gelijk voor de wet, zegt de volksmond, maar sommigen zijn gelijker. Zeker wanneer het gaat over oorlogsmisdaden. De stad Halabja in Noord-Irak is een begrip. In maart 1988 werd er een luchtaanval met gasgranaten uitgevoerd die aan circa 5.000 mensen het leven kostte.

Irak vocht op dat moment een bloedige oorlog met Iran uit. Het kreeg daarvoor massale westerse steun. Maar toen Saddam Hoessein van westerse bondgenoot veranderde in de baarlijke duivel, werd Halabja hem zwaar aangerekend. In 1990 verklaarden de ’geallieerden’ Irak de oorlog omwille van de bezetting van Koeweit. Maar ook Halabja was één van de argumenten om Irak in januari en februari 1991 wekenlang te bombarderen.

Eind februari ’91 kondigde Irak aan dat het zijn troepen terug trok uit Koeweit. Een lange kolonne van Iraakse tanks, trucks en manschappen vluchtte terug naar het Noorden, langs de snelweg van Basra. Een chaos van jewelste. Maar de geallieerden bestookten de kolonne van uit de lucht: eerst de kop, zodat er een gigantische opstopping ontstond, en toen Ad Random de achterste gelederen. ’Duizenden’ Irakezen kwamen om. Is er ook maar één geallieerd kopstuk daarvoor terechtgewezen, laat staan veroordeeld?

De tragedie van de Highway of Death is gekend, daar niet van. Maar wordt ze president Bush Sr. opnieuw en opnieuw onder de neus gewreven? In Afghanistan hebben Amerikaanse militairen Taliban-strijders opgesloten in containers en laten rotten in de woestijn. Die misdaad is gekend, daar niet van. Maar zijn Amerikaanse generaals ooit voor die gruweldaad verantwoordelijk gesteld?

LEES VERDER: Twee maten // Oorlogsgruwel // Campagnes // Ten oorlog //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License