S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Studs Terkel

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Mensen interviewen over hun werk: een simpel idee. Dat het resultaat fel en schokkend kan zijn, toonde Studs Terkel aan. Hij bracht tientallen radio-interviews over werk samen in het indrukwekkende boek Working. Het begint met de conclusie: "This book, being about work, is by its very nature, about violence - to the spirit as well as to the body.’ (In: Working: People Talk about What They Do All Day and How They Feel about What They Do)

Working verscheen in 1972. De eerste persoon die in het boek aan het woord komt, is Mike Lefever, een staalarbeider. "Als ik ooit enthousiast zal worden over mijn werk, ben ik rijp voor de psychiater", zegt hij.

Mike stelt pertinente vragen zoals: "Picasso wijst naar een schilderij en zegt: dat is van mij. Hoe komt het dat arbeiders dat niet kunnen? Neem nu de piramides, of de Empire State Building", gaat hij verder, "die vallen niet gewoon uit de lucht. Daaraan is hard gewerkt. Eigenlijk zouden op een gevel van de Empire State Building alle namen moeten staan van elke metser, bekister en elektricien die eraan heeft gewerkt, zodat een man de wolkenkrabber met zijn zoon kan bezoeken en zeggen: kijk, daar op de 42ste verdieping, daar staat mijn naam."

In Working staat dit citaat:

"Wie bouwde de zeven torens van Thebe? De boeken staan vol namen van koningen. Maar hebben de koningen de bouwstenen versleurd? En ’s avonds, toen de Chinese Muur klaar was, waar gingen de metsers toen naartoe?"

Het is of je Mike Lefever hoort praten, maar de verzen zijn van Bertolt Brecht.

Praten over de dagelijkse realiteit van het werk is geen opbeurende bezigheid, integendeel. De mensen weten perfect, schrijft Studs Terkel, dat ’de arbeidsmarkt’ niet deugt. Maar Terkel noteerde ook opvattingen die de wereld van de arbeid openbreken. "Leren is werk, kinderen verzorgen is werk, community action is werk. Als we aannemen dat werken betekenis kan hebben - en niet alleen wat geld opbrengt - dan hoeven we geen schrik te hebben dat we op een dag geen werk meer zullen vinden", zegt een gepensioneerde vakbondsman.

Drie jaar was Studs Terkel bezig met dit project. "Vaker dan ik zelf had verwacht, dacht ik: dit is puur goud. Wat me het meest verbaasd heeft, waren de buitengewone dromen van gewone mensen", vertelt hij.

LEES VERDER: Vinger aan de pols // Financiële experten // Politiemoorden // Laat ze spreken // Informatie smokkelen // Het interview // Studs Terkel // Ook zelf spreken? // Stuwende krachten // Schijninspraak // Welke controverse? // Baron wie? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License