Brengen de journalisten ernstig verslag uit van de actie? De opvolging begint nog voor hun nieuwsstukken worden gepubliceerd of uitgezonden. Je kan vragen of je hun tekst of hun radio- of televisiemontage mag zien. Dan kan je eventueel corrigeren en nuanceren, en een keer van dichtbij meemaken hoe ze werken.
Journalisten hebben niet graag dat amateurs op hun vingers kijken. Bovendien hebben ze weinig tijd. Maar als je onderhandelt, stemmen ze misschien wel toe. Vraag ook of ze je een exemplaar van hun krant kunnen sturen. Voor een kopie van hun videomontage zal je waarschijnlijk moeten betalen. Van alle journalisten die je ontmoet, kun je een beoordeling bijhouden. Dat bewijst zijn nut als je met een langdurige actie bezig bent. Je kunt dan zien welke verslaggevers te goeder trouw zijn en welke niet.
Fouten van de mainstream-media of regelrechte aanvallen mag je niet zomaar laten passeren. Anders word je steeds opnieuw genaaid. Je moet reageren. Dat kan op verschillende manieren:
schrijf de hoofdredacteur een korte, puntige brief met feitelijke argumenten; vraag om publicatie; eis een recht van antwoord; vraag of je een opiniestuk mag schrijven; bel de betrokken journalist op en leg uit wat er niet klopt; voer een nieuwe actie, gericht tegen een medium; tel je centen en overweeg een klacht voor smaad; zo’n klacht heeft op korte termijn wel weinig effect tegenover de publieke opinie; je kunt ook klacht indienen bij de deontologische commissie van de journalistenbond.
Met journalisten die gemaakte afspraken niet nakomen of hardnekkig volharden in hun boosheid, heb je niets meer te maken. Hou ze weg van je actie.
LEES VERDER: Media bewerken // Persberichten // Ze komen! // Persconferenties // Follow-up //
|