S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Hoe draaien als medium? Hoe je organiseren?
-  Hoe media veranderen?
-  Hoe media analyseren?
-  Hoe media gebruiken?
-  Hoe media maken?

 

Persconferenties

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Persconferenties heb je in maten en soorten. Tijdens een actie kan je een korte ontmoeting met de journalisten organiseren, om de stand van zaken te overlopen. Maak zo precies mogelijk bekend waar en wanneer dat contactmoment plaatsvindt. Probeer te vermijden dat sommige journalisten niet op tijd verwittigd zijn.

Om een actie aan te kondigen, beleg je een persconferentie. Zo’n persconferentie is een informatiesessie, geen politieke meeting. De kern van de zaak is dat je kort en krachtig je nieuws vertelt, met je voornaamste argumenten. De rest van de informatie vinden de journalisten in de persmap.

Roep de media niet voor het kleinste detail samen. Redacties zijn immers onderbezet en journalisten kunnen niet alles doen. Maak uit welke media je prioritair inviteert. Lokale media zijn belangrijk. Sluit geen enkel medium uit omdat het de zaak minder genegen zou zijn. De bijeenkomst dient juist om kritieken te ontzenuwen.

Plaats van de afspraak kan een probleemlocatie zijn, bijvoorbeeld een vervuilend bedrijf. De beeldpers zal je dankbaar zijn, omdat zij interessante beelden zal kunnen maken. Meestal vinden persconferenties plaats in een makkelijk bereikbaar lokaal dat ruim genoeg is en mediafaciliteiten biedt (telefoon, internettoegang, eventueel een straalverbinding voor radio en televisie). Test op voorhand alle toestellen zoals microfoons en projectoren. Aan de ingang schrijven de journalisten hun gegevens (minstens e-mailadres en telefoonnummer) op de aanwezigheidslijst. Geef hen een persmap zodat ze die al snel kunnen inkijken. Voorzie treffende foto’s. Begin je persconferentie niet later dan een kwartier na de aangekondigde aanvangstijd.

Stel een klein panel van sprekers samen. Zorg dat elke spreker beschikbaar is en op tijd komt opdagen. De sprekers moeten onderlegd zijn, echte specialisten. Een moderator stelt de sprekers voor en beperkt zonder pardon hun spreektijd. Hou het aantal sprekers beperkt en de uiteenzettingen kort. Spreek tot de journalisten: niets is zo dwaas als letterlijk de teksten uit de persmap af te lezen. Laat voldoende tijd voor vragen. De sprekers kunnen achteraf individueel doorbomen. Blijf ook de volgende uren beschikbaar voor vragen.

LEES VERDER: Media bewerken // Persberichten // Ze komen! // Persconferenties // Follow-up //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License