S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

De digitale donkere kamer

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Er bestaan tientallen computerprogramma’s om foto’s te bewerken. Wanneer je een digitaal fototoestel koopt, zit daar meestal zo’n programma bij. Ben je niet van plan om van fotografie je hobby te maken, dan is dat bijgeleverde programma meer dan voldoende om goede foto’s te maken. Ook wanneer je een computer koopt, is daar meestal een eenvoudig fotoprogramma op geďnstalleerd.

Voor GNU/Linux is dat Gphoto, waarmee je de meeste standaardbewerkingen kan uitvoeren. Voor Apple is er iPhoto, waarmee je op eenvoudige manier foto’s kan bijwerken. Bij MS Windows krijg je normaal ook een eenvoudig fotobewerkingsprogramma, zoals Paint. Er bestaan daarnaast tientallen eenvoudige programma’s om foto’s te bewerken. Een aantal daarvan kan je gratis downloaden vanop Tucows.

Er bestaan ook programma’s waarmee je een heuse digitale donkere kamer in huis haalt. Het meest bekende en de standaard voor digitale fotografie is Adobe Photoshop. Photoshop is zonder meer een prachtig programma. Het heeft slechts één nadeel en dat is de prijs: 500 euro. De kwaliteit en de mogelijkheden van dit fotobewerkingsprogramma overtreffen die van de meeste donkere kamers ruimschoots.

The Gimp is een programma dat ontwikkeld wordt volgens het concept van de Free Software Foundation en dat vrijwel even krachtig is als Photoshop. Het werd zoals de meeste vrije software in de eerste plaats geschreven voor GNU/Linux. Voor GNU/ Linux is The Gimp zonder meer het beste programma dat je kan vinden om foto’s te bewerken. Gelukkig bestaan er ook versies van The Gimp voor Windows en Mac OS.

Als je een programma als The Gimp of Photoshop wil gebruiken, is het best dat je al iets weet over fotografi e. We hebben het hier immers niet over een eenvoudig programmaatje waarmee je snel even een foto bijwerkt. Het gaat om software die niets minder is dan een volledige donkere kamer. De meeste fotografen beschikken in hun doka zelfs maar over een fractie van de mogelijkheden die zulke programma’s bieden. The Gimp heeft bovendien nog een ander voordeel: met dit programma haal je grátis bijzonder gesofisticeerde software om foto’s te bewerken in huis.

Er bestaan voor The Gimp hele goede handleidingen die je gratis kan raadplegen en afdrukken. Eenmaal je een programma als The Gimp wat onder de knie hebt, kan je echt niet meer zonder. De mogelijkheden zijn haast onbeperkt. Je hoeft je ook heus niet te schamen omdat je je foto’s digitaal retoucheert. Als je dingen truckeert, vermeld het dan even bij je foto.

LEES VERDER: Een fototoestel // Computer // De digitale donkere kamer //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License