S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Een fototoestel

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Wegwerptoestelletjes zijn redelijk goedkoop maar leveren toch foto’s van een redelijke kwaliteit op. Ze zijn een aanrader als je in gevaarlijke situaties foto’s moet maken. Soms is het nodig dat je foto’s neemt van ongehoord politieoptreden, sluikstorters, geheime militaire transporten of illegale werkomstandigheden. In dergelijke gevallen is het aan te raden met meerdere mensen een wegwerptoestelletje te kopen en foto’s te nemen. Als er dan iemand zijn toestel kwijtraakt, is dat geen drama.

Digitale fototoestellen zijn er vandaag in alle geuren en kleuren. De prijs varieert van 200 tot 2.500 euro en meer. Bovendien komen er om de zes maanden steeds nieuwere en betere modellen op de markt. De prijs van een digitaal toestel wordt bepaald door een aantal factoren, maar de belangrijkste is het aantal pixels. Het aantal pixels slaat op het aantal fotogevoelige elementjes die een toestel bevat, meestal uitgedrukt in Megapixels (miljoenen pixels). Je kan best geen toestel kopen met minder dan 3 miljoen pixels. Vanaf 3 miljoen pixels kan je foto’s nemen die zowel bruikbaar zijn voor het internet als voor een mooie grote kleurenafdruk.

-  Wie slechts af en toe foto’s neemt en niet van plan is zich te specialiseren, begint best met een eenvoudig toestel. Betaal er niet veel meer voor dan 200 euro, dat is al heel wat geld voor een toestel dat je slechts af en toe zal gebruiken. Als je echt alleen foto’s wil maken om op internet te gebruiken, dan kan je voor minder dan 50 euro al een goede webcam vinden. Weet wel dat je met zo’n toestel geen mooie afdrukken kan maken van je foto’s.

-  Wie regelmatig foto’s neemt, kan best iets dieper in de portemonnee tasten. Je kan je geweten sussen met het feit dat je geen fi lmpjes meer moet laten ontwikkelen. Best reken je zelf eens uit hoeveel je jaarlijks uitgeeft bij de fotograaf. De meeste mensen die overschakelen op digitale fotografie nemen veel meer foto’s dan vroeger, precies omdat ze geen filmpjes meer moeten betalen.

Ga zeker voor een camera met ten minste 3,3 Megapixels. Zorg er ook voor dat je toestel voldoende geheugen bevat. Met een toestel van 3,3 Megapixels zijn je foto’s al gauw 1 MB groot. Heb je slechts 16 MB geheugen, dan haal je niet eens 16 foto’s. Voor enkele euro’s meer heb je al gauw 128 MB geheugen in je toestel, waarmee je naar hartelust foto’s kan maken tot je die ene droomfoto hebt.

-  Echte amateurfotografen zullen liefst een digitale refl excamera willen hebben met verwisselbare lenzen. Tot voor kort waren die toestellen ontzettend duur: 3.000 euro of meer. De laatste tijd zijn de prijzen sterk aan het dalen. De nieuwe modellen zijn te koop voor 1.500 euro of minder. De kwaliteit is ook flink toegenomen: camera’s met 6 miljoen pixels hebben een fijnere resolutie dan de klassieke filmrolletjes. Voor je een camera koopt, kan je best eerst eens kijken wat er allemaal te koop is. Het is zinloos hier een vergelijkende studie te maken. Tegen de tijd dat dit boek in de winkel ligt, zijn er vast en zeker tientallen nieuwe toestellen te verkrijgen. Om camera’s met elkaar te vergelijken, kan je dan ook best een aantal websites bezoeken die zich hierin gespecialiseerd hebben.

De meest volledige en eerlijke website is waarschijnlijk Digital Preview. Je vindt er gedetailleerde vergelijkingen van camera’s van alle mogelijke merken. En als een camera niet deugt, zullen ze het zeker vermelden.

LEES VERDER: Een fototoestel // Computer // De digitale donkere kamer //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License