S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Hoe draaien als medium? Hoe je organiseren?
-  Hoe media veranderen?
-  Hoe media analyseren?
-  Hoe media gebruiken?
-  Hoe media maken?

 

Ter discussie #1 - Participatie

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

TER DISCUSSIE

PARTICIPATIE

Burgers helpen het milieu beschermen. Dat is erkend en toegelaten, het staat in een heus verdrag (Aarhus, 1998). Als je in dat verdrag het woord milieu vervangt door media, krijg je dit:

-  erkennend dat eenieder het recht heeft te leven met de media die passend zijn voor zijn of haar (geestelijke) gezondheid
-  en de plicht heeft, zowel individueel als samen met anderen, de media te beschermen en te verbeteren in het belang van de huidige en toekomstige generaties.

Dat lijkt een legitiem streefdoel. Maar voor de media bestaat er geen echte participatie. Mediaparticipatie beperkt zich tot televoting, een zitje in het decor of een vertegenwoordiger in de raad van bestuur. Maar over de programmatie en de productie mogen burgers niet beslissen, laat staan over het sorteren en recycleren van al de ’mediatrash’.

Dat alles kan leiden tot ’participation fatigue’, zegt de Brusselse groep Plus tôt Te Laat: ’Maar we worden niet cynisch, we maken video’s als een tegengif tegen het cynisme.’ Dat lijkt de logische conclusie: ijveren voor participatie, maar zonder illusies en zeker zonder het eigen werk in de steek te laten.

LEES VERDER: Webzine // Open publish & open access // Perscentrum // Actiekrant // Copyleft // Verantwoordelijke uitgever // Radio // Televisie // Ter discussie #1 - Participatie // Ter discussie #2 - Nieuwsmedium of bewegingsmedium? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License