Tv maken kost bakken vol geld, en de bestuurders houden activisten liever buiten de deur. Enkel bij piraatstations en gemeenschapstelevisies vinden media-activisten mogelijk een venster voor alternatieve informatie.
Franse, Spaanse en Latijns-Amerikaanse lokale tv-makers hebben een netwerk van gemeenschapstelevisies opgericht, met uitlopers naar België. Teletambores, Catia-TV en andere gemeenschapszenders in Venezuela zijn bijzonder inspirerend. Ze zijn ingeplant in de volkswijken, ontwikkelen populaire cultuur op televisie138 en doen actief mee aan de participatieve democratie (Bolivariaanse revolutie). Teletambores geeft workshops, zodat de dynamiek uitdeint. Vrouwen uit Maracay die de workshops hadden gevolgd, besloten een eigen vrouwen-tv op te richten. Hun oproep voor steun was bijzonder praktisch: help ons 5.440 dollar in te zamelen om twee draagbare UHF-zenders en twee digitale Sony-camera’s te kopen.
Gemeenschapstelevisies voeren ook acties voor Public Access of structurele toegang tot de kabeldistributienetten. De overheid moet bij wet regelen dat de grote omroepen ook video’s uitzenden van burgers, dat is de eis. In Frankrijk is Zalea-TV er fel voorstander van. Het systeem bestaat in de Verenigde Staten. Dat laat groepen als Deep Dish, Paper Tiger en Free Speech toe hun programma’s per satelliet te verspreiden.
In 2000 nam Zuid-Korea een wet voor een Open Kanaal aan, zodat de staatsomroep KBS voortaan video’s van burgers moet uitzenden. De media-activisten van Labor- News Production hebben die kans benut. LaborNews staat dicht bij de syndicale strijd en maakt er videoreportages over. Het probeert die via het Open Kanaal op televisie te krijgen.
Wil je werken met radio of televisie, dan zul je telkens opnieuw moeten vechten: voor een zendvergunning, voor het voortbestaan van je piraatstation en voor toegang tot de mainstream-zendkanalen.
LEES VERDER: Webzine // Open publish & open access // Perscentrum // Actiekrant // Copyleft // Verantwoordelijke uitgever // Radio // Televisie // Ter discussie #1 - Participatie // Ter discussie #2 - Nieuwsmedium of bewegingsmedium? //
|