Mensen gebruiken al eeuwen encryptie. De Romeinen gaven hun boodschappers nonsensberichten mee, die alleen de bestemmeling kon ontcijferen. Het Amerikaanse leger gebruikte in de Tweede Wereldoorlog een indianentaal om te voorkomen dat de vijand de communicatie zou begrijpen. Encryptie betekent dat je je informatie, bijvoorbeeld een e-mail, op slot doet en dat alleen de persoon die over de sleutel beschikt, je informatie opnieuw kan openen. Je sluit je informatie door ze te vertalen naar een heleboel onleesbare tekens - meestal cijfers en letters door elkaar -, waarna een sleutel - eveneens een hoop code - die onbegrijpbare taal opnieuw vertaalt naar de oorspronkelijke boodschap.
Encryptie houdt niet op bij het beveiligen van e-mailberichten. Ook de harde schijf van je computer kan je encrypteren, zodat die minder makkelijk te kraken is. Naast de encryptie van inhoud, zoals e-mails en harde schijven, kan je ook het transport van digitale informatie beschermen. Het is ook mogelijk computernetwerken te beschermen tegen ongewenste gluurders. Op de website van het PISA-project kan je daarover een en ander nalezen.
Bij PISA vind je ook enkele links naar software waarmee je bijvoorbeeld e-mails kan encrypteren. Het bekendste programma hiervoor, GnuPG, draait zowel onder Linux als onder Windows. Windows-gebruikers kunnen ook Windows Privacy Tools eens proberen.
LEES VERDER: Cyberflikken // Tips ’n’ tricks // E-mail voor iedereen // Encryptie // Digitale sleutelbos //
|