S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Multimediacomputer

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Je hebt helemaal geen peperdure computer nodig om radio te maken. Op elke moderne multimediacomputer zit alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Zoals steeds zorg je best voor voldoende geheugen in je computer: hoe meer geheugen, hoe beter. Daarnaast heb je ook voldoende ruimte nodig op je harde schijf: 10 GB is een minimum, maar ook hier geldt: hoe meer, hoe beter.

Een geluidskaart is een apart stukje in je computer dat alle berekeningen uitvoert om audio te verwerken. Dergelijke kaarten vind je in alle maten en modellen en prijsklassen. Wie over een multimediacomputer beschikt waarop je naar muziek kan luisteren, hoeft alvast niet meer naar de winkel, die beschikt immers over een audiokaart. Je moet dan alleen nog even controleren of je ook over een audio-ingang beschikt. Die audio-ingang heb je nodig als je geluid wil invoeren vanuit externe bronnen: bijvoorbeeld een opname op een minidisk of het signaal van een microfoon. Duurdere audiokaarten hebben meerdere ingangen die aangepast zijn aan de apparatuur die je eraan kan koppelen: een microfoon, een minidisc-speler, een platenspeler...

Sommige audiokaarten worden zelfs geleverd met een mengpaneel. Dat zijn allemaal extraatjes die het makkelijker maken te werken, maar die niet echt noodzakelijk zijn. Je kan best eerst nagaan of radiomaken iets voor jou is alvorens enkele honderden euro’s te spenderen aan apparatuur.

Een cd-brander is niet noodzakelijk maar wel zeer praktisch als je radio wil maken. Audio neemt al snel veel plaats in op je harde schijf. Je kan dan een cd-brander gebruiken om je programma’s te archiveren zonder dat ze plaats innemen op je harde schijf. Met de meeste cd-writers kan je ook audio-cd’s maken. Je kan dan je radioprogramma op een cd branden en laten beluisteren op een klassieke cd-speler.

Je hebt ook goede luidsprekers nodig. Je koopt best niet de goedkoopste speakers, omdat je geluid dan snel vervormt. Bovendien weet je daardoor nauwelijks wat de luisteraar te horen zal krijgen. Het nieuwste surround system heb je nu ook weer niet nodig. Hou er rekening mee dat je misschien in een ruimte werkt die je deelt met anderen. Dan is het handig over een goede koptelefoon te beschikken. Laat je geen goedkope koptelefoon aanpraten, je hebt zo’n ding nodig met schelpen. Dat is misschien niet sexy, maar voor je oren is dat wel het beste. Slechte koptelefoons leiden tot doofheid, omdat je de neiging hebt het ding te luid te zetten om een beter geluid te krijgen. Geef dus 100 euro meer uit om je oren te sparen.

LEES VERDER: Welke soorten audio? // Multimediacomputer // Software // MP3 // Opnameapparatuur // Een goede micro //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License