Op internet kan je natuurlijk meer dan alleen websites bezoeken. Je kan via het internet bijvoorbeeld ook e-mails versturen. Om dit te kunnen doen, moet je een e-mailadres aanvragen. Je krijgt dan een bepaalde ruimte toegewezen op een computer (mailserver), waarlangs je mail kan versturen. E-mails die naar jouw adres worden gestuurd door anderen komen ook op die mailserver terecht.
Je kan op het internet zonder problemen een gratis e-mailadres verkrijgen. Hotmail en Yahoo zijn voorbeelden van gratis e-mailservices. Die zijn ook webbased: dat betekent dat je de postbus opent via een website, bijvoorbeeld mail.yahoo.com. Het is ook mogelijk om je mail binnen te halen van het internet en op je computer op te slaan. Dat doe je dan via een e-mailprogramma. In Mac OS kan je het programma Mail gebruiken, voor Windows heb je Outlook Express. Beide programma’s zitten standaard in het betreffende besturingssysteem. Voor GNU/Linux is er bijvoorbeeld Ximian Evolution of Balsa, die je gratis kan downloaden van het internet.
Handig aan die e-mailprogramma’s is dat ze ook de mogelijkheid bieden om een adresboekje en je agenda bij te houden. Daarnaast kan je er ook notities opslaan. Dat kan van pas komen als je bijvoorbeeld naar een actie in het buitenland gaat en gevoelige informatie liever niet op papier of op je laptop meeneemt. Sla ze in je webbased e-mailaccount op, dan kan je ze ter plaatse opvragen, bijvoorbeeld in een internetcafé.
Een heel praktische toepassing van e-mail zijn de mailinglijsten. Wanneer je een e-mail naar een bepaald adres stuurt, komt hij automatisch in de mailbox terecht van de mensen die op de mailinglijst zijn ingeschreven. Zo kan je met een enkele mail heel wat mensen bereiken. Mailinglijsten worden bijvoorbeeld gebruikt om discussies te voeren of nieuwsbrieven te versturen. Het is vrij eenvoudig om je eigen lijst te starten. Op www.lists.org vind je hierover meer informatie.
LEES VERDER: Computers praten met elkaar // Surfplanken // Elektronische brieven // Bendevorming // Kletsen en vergaderen // Je eigen website // Speuren in cyberspace // Do it yourself! //
|