Het kan gebeuren dat mensen voorwaarden stellen voor een interview. Ze willen bijvoorbeeld op voorhand de vragen kennen. Aan mensen met wie je sympathiseert, kan je op voorhand je vragen geven. Meer zelfs: vraag na het interview ook expliciet of ze niets vergeten zijn.
Wil je met iemand in de clinch gaan, hou je vragen dan achter de hand. Geef de algemene strekking van het interview maar geen details. Laat je niet op een vragenlijst vastpinnen. Hou verrassingen achter de hand.
Activisten hebben ook het recht te vragen of ze de montage van een tvof radioreportage mogen bijwonen, om toe te zien op de inhoud maar ook om mediatechnieken te leren. Mainstream-tv weigert dat meestal met praktische argumenten zoals tijdsdruk of moeilijke toegang tot gebouwen. Media-activisten werken in vertrouwen samen met actievoerders. Die hebben het volste recht te zien hoe reportages tot stand komen en of interviews worden verknipt.
Denk eraan dat je in nogal wat plaatsen en gebouwen een vergunning nodig hebt om te mogen filmen, bijvoorbeeld in stations. Zo’n vergunning vergt tijd en papierwerk. Je riskeert ook instanties te alarmeren dat er een actie op til is. Beter is: vraag niets maar doe mee met de actie. Gedraag je tijdens een actie wel als journalist: hou je afzijdig.
LEES VERDER: Correcte weergave // Durven interviewen // Oneliners // Voorbereiding // Soorten interviews // Vragenlijst // Verwoorden // Emo-TV // Wie is geschikt? // Tactiek helpt // Listig // Voorzichtig // Voorwaarden //
|