S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

M$ of Open Office?

 

gepubliceerd: 16.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Microsoft Office is waarschijnlijk het meest bekende offi ce-pakket. Het grootste nadeel van MS Office is de prijs: je betaalt al gauw 500 euro voor een versie van MS Office. Je kan makkelijk aan een piraatversie komen van MS Office, maar het gevaar bestaat dat je daarvoor zwaar beboet wordt. We raden organisaties hoe dan ook af te werken met piraatversies. Ofwel koop je voor elke computer een licentie van 500 euro, ofwel schakel je over naar een ander office-pakket.

Een ander nadeel van Microsoft Office is dat het grote en rommelige bestanden oplevert. Als je er bijvoorbeeld een webpagina mee maakt, mag je er bijna zeker van zijn dat enkel mensen die Microsoft Internet Explorer gebruiken je site goed kunnen bekijken. De meeste mensen gebruiken MS Office. Niet omdat het zo goed is, maar omdat ze met dat programma hebben leren werken.

Tot enkele jaren geleden was je haast verplicht om met MS Office te werken omdat er geen alternatieven bestonden, en vooral om compatibel te zijn met je vrienden of de computers op je werk.

Open Office is een office-omgeving die je volledig gratis kan downloaden van het internet en waarmee je alles kan doen wat je met MS Office kan. Open Office bestaat zowel voor GNU/Linux als voor Apple en MS Windows. En jawel hoor, je kan er MS Office-bestanden mee openen en opslaan. Je hoeft dus niet bang te zijn niet meer compatibel te zijn met mensen die MS Office blijven gebruiken.

Wie gewoon is om te werken met MS Office, heeft maar enkele uren tijd nodig om te wennen aan Open Office. Open Office krijgt dan ook steeds meer bijval. In bepaalde scholen en overheidsinstellingen schakelt men over van MS naar Open Office omdat ze op die manier duizenden euro’s kunnen besparen. Open Office kan alles wat je met MS Office kan, en aangezien Open Office een open source-project is, zijn er over de hele wereld programmeurs die er allerlei extra functies voor ontwikkelen.

LEES VERDER: M$ of Open Office? // Andere programma’s // LATEX + LYX //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License