S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Digitale draaischijf
-  Hoe koop ik een computer?
-  Operating systems
-  Tekstverwerkers
-  Foto
-  Audio
-  Video
-  Veiligheid

 

Gespecialiseerde computers

 

gepubliceerd: 23.05.2004 // laatste update: 23.05.2004

Ben je al een tijdje met video bezig of wil je je computer gebruiken om muziek te maken, dan zal je heel wat dieper in je zakken moeten tasten. Denk dus eerst goed na of je echt video of audio gaat maken. Je basisuitrusting zal minstens 2.500 euro kosten. Er zijn wel computerfabrikanten die je beloven dat je voor minder geld ook aan de slag kan, maar dan ben je vaak te beperkt om bijvoorbeeld een goede reportage te maken.

Voor videoproductie raden we Apple/Macintosh aan, omdat zowel de hardware als de software perfect op elkaar afgestemd zijn. Het leuke aan Apple is ook dat je bij je computer meteen de nodige software krijgt. Bovendien draaien de meeste programma’s voor GNU/Linux ook op Applecomputers. Zowel voor video als voor audio zijn grote en snelle harde schijven nodig. Dat is meteen de reden waarom die computers duurder zijn dan een gewone multimediacomputer.

Als je met audio wil werken, is de kwaliteit van de geluidskaart natuurlijk ook belangrijk. Indien je onder GNU/Linux wil werken, kan je best eerst controleren of je versie van GNU/Linux die bepaalde audiokaart wel ondersteunt. Voor video moet je computer beschikken over een goede videokaart. In de Apple/Macintosh-computers is die standaard ingebouwd, als je tenminste een G4 koopt. Als je in MS Windows werkt, ben je aangewezen op een extra stukje hardware dat zorgt voor de verwerking van de videobeelden.

Mocht je schrikken van de prijzen van die apparatuur, weet dan dat dergelijke computers enkele jaren geleden nog minstens 50.000 euro kostten. Je kan vandaag nog steeds multimediacomputers kopen voor 50.000 euro en meer, maar laat dat maar over aan de grote mediabedrijven. Wees gerust, het kwaliteitsverschil is tegenwoordig bijzonder klein.

2.500 euro is natuurlijk wel een bom geld, zeker als je van plan bent slechts af en toe een video- of audioreportage te maken. Je kan zo’n computer dan ook best in groep aankopen: bijvoorbeeld met je jeugdhuis of een groep media-activisten. Bovendien zal de aankoop dan ook beter renderen.

LEES VERDER: Een goed stel hersens // Wanneer koop ik een computer? // Wanneer ben ik aan een nieuwe computer toe? // Waar koop ik een computer? // De basisuitrusting // Gespecialiseerde computers // Draagbare computers // Tweedehandscomputers //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License