De Franse regisseur René Vautier is nog altijd bekend als de maker van Zwarte Zee, Rode Woede, gedraaid na de ramp die de olietanker Amoco Cadiz in 1978 voor de kust van Bretagne veroorzaakte. Bij de eerste vertoning in Brest zat de zaal vol vissers, boeren en arbeiders die de gevolgen aan den lijve hadden ondervonden. ’Die mensen kregen met de film een instrument in handen om van zich te laten horen’, zegt Vautier.
Vautier deed zijn eerste filmervaring op in het Franse verzet tegen de nazi-bezetting en tijdens de mijnwerkersstakingen van 1948. Hij is tegen individualistische filmerij. Hij filmt om mee te delen hoe hij samen met anderen heeft afgezien. ’Dat is immers de oud-Griekse betekenis van het woord “sympathiseren”,’ aldus Vautier. Die les heeft hij in de jaren ’50 in Algerije geleerd, waar hij aan de kant stond van het verzet tegen het Franse kolonialisme. (Uit: Pas de vie sociale sans caméra, ou c’est la fin du cinéma)
LEES VERDER: Create : Show : Change // Correcte informatie // Filmen tegen Poll Tax // Dicht bij de actievoerders // Havenarbeid // Internationaal // Consequent zijn // Media revolution // Zwarte Zee, Rode Woede //
|