Voor je zelf gaat investeren in een videocamera kan je best eerst eens op pad gaan met een geleende camera. Op die manier leer je ontdekken of je graag met een videocamera werkt. Het maakt niet uit of dat een oud of een nieuw toestel is. Denk eens goed na, je kent in je nabije omgeving zeker iemand die een videocamera heeft: een neef die de familiefeesten filmt, een tante die vakantiefilmpjes maakt, een vriend die natuurfilmpjes maakt, misschien ligt er wel zo’n camera bij je thuis.
Eenmaal je een camera te pakken hebt, kan je best beginnen met een eenvoudige reportage. Je probeert een filmpje te maken in de camera. Dat wil zeggen dat je probeert een verhaal te vertellen door de juiste beelden een voor een na elkaar op te nemen, zonder nabewerking of montage. Je filmt chronologisch de ene gebeurtenis na de andere en probeert zo een verhaal te vertellen. Dit is een oefening die ze op elke videoschool geven. Het is zeker niet makkelijk, maar op die manier leer je een verhaal vertellen, en kom je te weten of je al dan niet graag video maakt.
Je zal meteen ook ondervinden dat 60% van de kwaliteit van je video afhankelijk is van de kwaliteit van het geluid. Je kan bij manier van spreken een goede videoreportage beoordelen met je ogen dicht. Wees niet te snel ontmoedigd als het niet van de eerste keer lukt. Video maken vergt oefening en ervaring. Je moet vooral vaak de baan optrekken met je camera. Je zal zien, na enkele weken maak je al prachtige reportages.
Video Activist Network Video Network Filmmaking.net www.global-dvc.org www.dvcentral.com
LEES VERDER: Kan ik wel video maken? // Welke camera heb ik nodig? // Enkele aandachtspunten en noodzakelijke accessoires // De computer als montagetafel // Welke software heb ik nodig? //
|